Acest forum folosește cookie-uri
Acest forum folosește cookie-uri pentru a stoca informațiile dvs. de conectare dacă sunteți înregistrat, și ultima vizită dacă nu sunteți. Cookie-urile sunt mici documente text stocate pe computerul dumneavoastră; cookie-urile setate de acest forum pot fi utilizate numai pe acest site și nu prezintă niciun risc de securitate. Cookie-urile de pe acest forum urmăresc, de asemenea, subiectele specifice pe care le-ați citit și când le-ați citit ultima dată. Vă rugăm să confirmați dacă acceptați sau respingeți setarea acestor module cookie.

Un cookie va fi stocat în browserul dumneavoastră, indiferent de alegere, pentru a preveni să vi se pună din nou această întrebare. Veți putea modifica oricând setările cookie-urilor folosind link-ul din josul paginii.

Cer ajutor Cer sfaturi
Hey,buna!Am nevoie de ajutorul vostru.Situatia este in felul următor:mi-am depus CV-ul la o companie foarte mare,acum ceva timp,prin septembrie 2023,3 CV-uri mi-am depus!După atâta timp,am primit o oferta de munca la ei!Problema este in felul următor:eu n-am experiență în câmpul muncii,e prima data când mi s-ar oferi o șansă!Nu știu cum să mă "vând",mi-e teama că mă blochez și voi rata șansa asta,dacă mă întreabă ce salariu îmi doresc,nu știu să dau un răspuns pentru că sunt conștientă că n-am experiență,mă mulțumesc cu faptul că plec de undeva și capăt experiență.Eu sunt o persoana care nu știe să mintă frumos,sunt sinceră,o persoana cu lipici,mă pot integra ușor,pot sa primesc orice fel de feedback,caut soluții mereu,dar acum efectiv nu știu cum să mă comport,parca totul este blurat în capul meu!Am așteptat atât de mult sa primesc o oferta de la ei,și este o companie extrem de mare,este aproape de mine,nu știu cum să-mi stăpânesc emoțiile știind ca e marea mea șansă,mi-e teama de un eșec,sau că voi spune prostii,care nu mă vor defini ca om,ca personalitate!Va rog,sfatuiti-ma!Va mulțumesc pentru ajutor.
Răspunde
Am fost si eu in situatia asta acu multi ani. Atunci am ales sa accept oferta mica oferita de companie fix ca sa incep de undeva in loc sa astept sa gasesc un punct de intrare mai ridicat.

A fost bine ca am putut sa invat mult mai rapid decat cand stateam pe tușă și căutam job, salariul mic a fost mai bun decât nimic, performanța bună pe care am avut-o la acel job m-a ajutat să cer măriri de salariu frecvente (era si mult mai mic salariul decat media din domeniul respectiv, probabil si asta a ajutat).

A fost rau că am "pierdut" destul de mult timp pe bani putini si am primit foarte putin respect din partea leadership-ului companiei. Presupunerea mea e ca valoram in ochii lor cam la fel de mult pe cât mă plăteau.

Ce pot sa te sfatuiesc avand in vedere experienta asta este (foarte important: daca iti doresti asa de tare sa vezi cum e sa lucrezi acolo) sa ceri undeva la 20-30% mai mult decat minimul cu absolut cu care poti trai (e totusi un job, nu merita sa investesti din alte parti ca sa iti permiti sa faci acel job) dar sa mentionezi ca vrei sa inveti, sa fii dispusa la negociere (in experienta mea de fiecare data au cerut o reducere, sau oferit o suma putin mai mica decat ce am cerut eu, acei 20-30% acopera asta) si sa mentionezi o suma aspirationala: okay esti dispusa sa incepi pe acel minim, dar unde vrei sa ajungi ca suma si cam in cat timp?

Repet, conditia este sa iti doresti foarte tare sa vezi cum e sa lucrezi acolo. Suficient de mult incat sa fii dispusa sa investesti minim 1-3 luni ca sa experimentezi treaba asta.
Altfel, in locul tau as cere o suma medie pentru rolul respectiv in piata, cred ca poti gasi pe google optiuni (cauta si tu din 3 surse diferite, vezi ce ti se pare plauzibil, ce se repeta mai des) si nu mi-as bate capul prea tare. As continua sa aplic in cat mai multe locuri pentru ca strategia asta sa aibe sanse de succes.

Fiind la inceput este mai usor sa negociezi in net si sa mergi automat pe CIM, tu vei avea de invatat munca respectiva, e treaba angajatorului sa-si bata capul cu acte si taxe si treburi din astea.
Iar legat de emotii, este cat se poate de natural, in general cred ca lumea se asteapta la asa ceva de la incepatori. Este important sa stii ca nu e singura ta sansa (chiar daca o fi mare), dai tot ce poti, dar nu exista garantii, asta face parte din proces.
[-] Un total de 1 membru apreciază mesajul lui Matei Busui
  • Bogdan C.
Răspunde
(01-14-2025, 10:54 AM)Matei Busui Wrote: Doar membrii pot vedea link-urile. Înregistrează-te sau accesează-ți contul.Am fost si eu in situatia asta acu multi ani. Atunci am ales sa accept oferta mica oferita de companie fix ca sa incep de undeva in loc sa astept sa gasesc un punct de intrare mai ridicat.

A fost bine ca am putut sa invat mult mai rapid decat cand stateam pe tușă și căutam job, salariul mic a fost mai bun decât nimic, performanța bună pe care am avut-o la acel job m-a ajutat să cer măriri de salariu frecvente (era si mult mai mic salariul decat media din domeniul respectiv, probabil si asta a ajutat).

A fost rau că am "pierdut" destul de mult timp pe bani putini si am primit foarte putin respect din partea leadership-ului companiei. Presupunerea mea e ca valoram in ochii lor cam la fel de mult pe cât mă plăteau.

Ce pot sa te sfatuiesc avand in vedere experienta asta este (foarte important: daca iti doresti asa de tare sa vezi cum e sa lucrezi acolo) sa ceri undeva la 20-30% mai mult decat minimul cu absolut cu care poti trai (e totusi un job, nu merita sa investesti din alte parti ca sa iti permiti sa faci acel job) dar sa mentionezi ca vrei sa inveti, sa fii dispusa la negociere (in experienta mea de fiecare data au cerut o reducere, sau oferit o suma putin mai mica decat ce am cerut eu, acei 20-30% acopera asta) si sa mentionezi o suma aspirationala: okay esti dispusa sa incepi pe acel minim, dar unde vrei sa ajungi ca suma si cam in cat timp?

Repet, conditia este sa iti doresti foarte tare sa vezi cum e sa lucrezi acolo. Suficient de mult incat sa fii dispusa sa investesti minim 1-3 luni ca sa experimentezi treaba asta.
Altfel, in locul tau as cere o suma medie pentru rolul respectiv in piata, cred ca poti gasi pe google optiuni (cauta si tu din 3 surse diferite, vezi ce ti se pare plauzibil, ce se repeta mai des) si nu mi-as bate capul prea tare. As continua sa aplic in cat mai multe locuri pentru ca strategia asta sa aibe sanse de succes.

Fiind la inceput este mai usor sa negociezi in net si sa mergi automat pe CIM, tu vei avea de invatat munca respectiva, e treaba angajatorului sa-si bata capul cu acte si taxe si treburi din astea.
Iar legat de emotii, este cat se poate de natural, in general cred ca lumea se asteapta la asa ceva de la incepatori. Este important sa stii ca nu e singura ta sansa (chiar daca o fi mare), dai tot ce poti, dar nu exista garantii, asta face parte din proces.

Mulțumesc frumos!Voi tine cont de sfaturi!
Răspunde
(01-14-2025, 09:57 AM)Ce Bodoc Loredana Wrote: Doar membrii pot vedea link-urile. Înregistrează-te sau accesează-ți contul.Hey,buna!Am nevoie de ajutorul vostru.Situatia este in felul următor:mi-am depus CV-ul la o companie foarte mare,acum ceva timp,prin septembrie 2023,3 CV-uri mi-am depus!După atâta timp,am primit o oferta de munca la ei!Problema este in felul următor:eu n-am experiență în câmpul muncii,e prima data când mi s-ar oferi o șansă!Nu știu cum să mă "vând",mi-e teama că mă blochez și voi rata șansa asta,dacă mă întreabă ce salariu îmi doresc,nu știu să dau un răspuns pentru că sunt conștientă că n-am experiență,mă mulțumesc cu faptul că plec de undeva și capăt experiență.Eu sunt o persoana care nu știe să mintă frumos,sunt sinceră,o persoana cu lipici,mă pot integra ușor,pot sa primesc orice fel de feedback,caut soluții mereu,dar acum efectiv nu știu cum să mă comport,parca totul este blurat în capul meu!Am așteptat atât de mult sa primesc o oferta de la ei,și este o companie extrem de mare,este aproape de mine,nu știu cum să-mi stăpânesc emoțiile știind ca e marea mea șansă,mi-e teama de un eșec,sau că voi spune prostii,care nu mă vor defini ca om,ca personalitate!Va rog,sfatuiti-ma!Va mulțumesc pentru ajutor.

Este important sa studiezi putin compania inainte (banuiesc ca ai facut-o acum doi ani, dar si in prezent) si sa imbini in discursul tau si lucruri legate de firma (nu ma refer la linguseli). Nu stiu despre ce post este vorba, dar ar fi util sa stii ce presupune acesta, chiar daca nu ai experienta. 

Cat despre salariu... aici e greu sa iti dau un raspuns. Tu stii cel mai bine ce cheltuieli ai (chirie, copii, costuri lunare etc). Sunt de acord cu ce a zis Matei, cere putin peste minimul pe care il poti accepta, iar ei, daca intr-adevar te vor, iti vor spune totusi oferta lor. In caz ca iti ofera foarte putin si nu esti fortata sa accepti postul, poti sa mai negociezi cu argumente (chirie, copil etc). 

Daca nu ai nici chirie, si nici copil, dar iti doresti foarte mult acest job si interviul decurge ok, atunci cred ca poti accepta pana prinzi experienta (daca salariul e foarte mic, eventual poti sa le spui ca, dupa perioada de proba, ai vrea totusi sa vorbiti din nou de acesta). 

Apoi, in timp o sa iti dai seama daca a fost o alegere buna. Indiferent de cum va fi, nu conteaza, ai mai invatat ceva. Mult succes iti doresc!
Răspunde
Buna. Indiferent daca ai sau nu experienta, incearca sa respecti trei principii:
1. Daca vrei renegociere salariala (dupa 3 luni, in fiecare an, etc), scrieti in contract. Pe vorbe e inutil. Sau negociati de la inceput direct:  ma angajez pe suma X, iar dupa perioada de proba, daca e totul ok, o sa primesc X+Y. Obligatoriu sa fie in oferta de angajare si in contract chestiile astea.

2. Nu face ore suplimentare neplatite! Legislatia e foarte clara pe partea asta. Similar, nu accepta variante de "iti dam minim pe economie si restul la negru" - in acest caz te vor avea la mana tot timpul cu suma ilegala, si vei fi obligata sa faci diverse pentru SPERANTA ca iti vor da toti banii! Evident, nu pomeni la interviu nimic despre aceste aspecte. Daca ti se propune plata la negru, fugi cat te tin picioarele (cat timp nu mori de foame acum). Daca esti intrebata "ce disponibilitate ai pentru a lucra peste program?" - un raspuns bun (pentru tine) ar fi:  "cat timp sunt compensate conform legislatiei in vigoare, si in limitele precizate de aceasta, sunt de acord". Nu uita - teoretic te angajezi pe un post de junior. Rezulta ca nu e normal sa aiba asteptari ca stii sa faci munca respectiva ca un middle/senior. Rezulta ca nu e normal sa ti se ceara sa stai peste program ca sa-ti faci treaba - pentru ca esti junior! trebuie sa inveti!

3. Nu semna nimic fara sa citesti cu atentie multa! Si nu semna nimic de genul "daca nu o sa fac [___________] atunci sunt de acord ca angajatorul sa ma dea afara pentru necorespundere profesionala, fara evaluare prealabila". Formularile pot fi diverse, dar cred ca intelegi unde bat. Mai multe informatii: Doar membrii pot vedea link-urile. Înregistrează-te sau accesează-ți contul.  -> art 63 si 64 sunt foarte importante pentru un angajat pe contract individual de munca. Evident, vor incerca sa te preseze sa semnezi atunci, la care le raspunzi frumos - "daca ma mai presati, sun la 112 pentru o constatare a infractiunii de purtare abuziva. Am tot dreptul sa iau hartia acasa, sa o citesc cu atentie, sa ma consult cu un avocat, iar daca consider ca are sens sa o semnez o voi face; daca nu, nu. Bineinteles, daca avocatul imi va spune ca este o tentativa de abuz, o sa urmez caile legale". Pe scurt, nu te lasa intimidata - sunt unii angajatori care fac asta (poate nu ei direct, ci anumiti sefi etc). Sper sa nu fie cazul, dar nu semna niciodata sub presiune - este aproape imposibil de dovedit un viciu de consimtamant ulterior. Daca poti, pregateste chiar un telefon cu inregistratorul de sunet, in buzunar, inainte de o asemenea intalnire (deobicei iti dai seama cand urmeaza ceva nasol, din cum s-au purtat cu tine pana atunci) - vei avea o moneda foarte buna de schimb pentru o marire de salariu Smile

Sper ca am reusit sa ma fac inteles Smile O companie serioasa nu-ti va cere sa stai peste program. Bineinteles, esti libera sa faci cum consideri, in functie de situatia ta curenta.
Răspunde

Sari la:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)